Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 1:42:51μ.μ.
A+ A A-

Η Κατερίνα Βρανά μιλά στο Postin.gr και την Μαρία Αθανασοπούλου

Η Κατερίνα Βρανά μιλά στο Postin.gr και την Μαρία Αθανασοπούλου

Μία γυναίκα στον χώρο του stand – up, κάτι όχι και πολύ συνηθισμένο για εμάς στην Ελλάδα, πώς είναι να είσαι σε αυτό το χώρο;

Επειδή ξεκίνησα από την Αγγλία όπου είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες, δεν μου έκανε ποτέ τρελή εντύπωση. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε γενικά πολύ λιγότεροι αυτοί που κάνουμε stand-up οπότε αναλογικά είμαστε και λιγότερες γυναίκες. Και αυτό που μας ενώνει όλους είναι η εμπειρία του να κάνεις stand-up ανεξαρτήτως φύλου.

 • Μένεις και εργάζεσαι στην Αγγλία, πόσο εύκολο είναι να κάνεις stand – up σε μία γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου και να μπορέσεις να «μπεις» σε ένα χιούμορ διαφορετικής κουλτούρας;

Εδώ είναι το περίεργο: μου ήταν πολύ πιο εύκολο να το κάνω στα Αγγλικά - γιατί ξεκίνησα ενώ ζούσα ήδη εκεί καμιά δεκαριά χρόνια – και δυσκολεύτηκα πολύ περισσότερο όταν ξεκίνησα να το κάνω στα Ελληνικά. Είχα μπει πια τόσο στην Αγγλική κουλτούρα που δυσκολεύτηκα να ξαναβρώ τον ελληνικό ρυθμό ομιλίας κι έκφρασης.

 • Πόση διαφορά έχει το ελληνικό με το αγγλικό κοινό;

Η διαφορά είναι ξεκάθαρα στην οικειότητα που έχει το κάθε κοινό με το stand-up. Στην Αγγλία είναι μέρος της κουλτούρας τους, το ξέρουνε, το έχουνε στην καθημερινή τους ζωή και η τηλεόραση είναι γεμάτη από κωμικούς. Στην Ελλάδα πρέπει να τους το μαθαίνεις ενώ το κάνεις, η κάθε παράσταση είναι σαν εισαγωγή στο είδος. Οπότε στην Αγγλία μπορείς να διακωμωδήσεις το ίδιο το είδος, να κάνεις πιο “meta” κωμωδία. Εδώ αυτό δεν γίνεται γιατί, απλά, δεν γνωρίζει πολύς κόσμος τί είναι το stand-up.

 • Πώς νιώθεις όταν κάποιο από τα αστεία σου, δεν πετυχαίνει την ώρα της παράστασης; Έχει τύχει κάτι τέτοιο;

Ουουουουου!!! Στην αρχή συμβαίνει πολύ συχνά και νιώθεις ΧΑΛΙΑ! Κυριολεκτικά πεθαίνει κάτι μέσα σου. Και σιγά σιγά μαθαίνεις πρώτα πώς να το διαχειρίζεσαι καλύτερα και μετά πώς να γίνεις καλύτερη κωμικός. Τώρα πια, αν δεν πιάσει κάτι, απλώς το προσπερνάω και συνεχίζω.

 • Πόση δουλειά χρειάζεται για να φτιάξεις μία παράσταση; Πόσο καιρό μπορεί δηλαδή να δουλεύεις ένα κείμενο σου μέχρι να είναι απολύτως έτοιμο;

Για να φτιάξω μία παράσταση της μιάμισης ώρας με παίρνει ένα χρόνο, ένα χρόνο και κάτι. Και δεν σταματάω ποτέ να δουλεύω κείμενα. Όσο τα λέω, τόσο τα δουλεύω.

 • Εδώ στην Πάτρα, παρακολουθήσαμε ήδη την παράσταση σου “About sex” η οποία κυριολεκτικά έσκισε. Πώς σου φάνηκε το κοινό της Πάτρας;

Είναι υπέροχο!! Αγαπώ το κοινό της Πάτρας! Το είπα και πέρσι, είστε από τα καλύτερα κοινά!!!

 • Επιστρέφεις με την παράσταση “Feta with the Queen” την οποία το κοινό της Πάτρας θα παρακολουθήσει στα αγγλικά. Γιατί επέλεξες να την κάνεις στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά;

Μου το πρότεινε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας που έχει το ACT. Μου είπε ότι έχει πολλούς φοιτητές ERASMUS και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο οπότε πάμε να το κάνουμε να δούμε τί θα προκύψει. Να’μαστε λοιπόοοοον...

 • Τι ακριβώς θα δει και θα ακούσει ο κόσμος σε αυτή τη παράσταση;

Τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στο εξωτερικό και τις απόψεις μου όσον αφορά τα στερεότυπα, τα κλισέ και για το αν έχω αλλάξει μετά από τόσα χρόνια έξω. Στα Αγγλικά. (Σπόϊλερ αλέρτ: ναι, έχω αλλάξει.)

 • Έχεις σκεφτεί ποτέ να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Ο στόχος μου ήταν πάντα να κάνω διεθνή καριέρα οπότε δεν θα ήθελα να γυρίσω μόνιμα, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσω να έρχομαι για παραστάσεις εδώ.

 • Τι σου λείπει πιο πολύ από την Ελλάδα; Αν και πια έρχεσαι συχνά

Τα κλασικά. Το φαΐ, ο καιρός και η πίεση στο ντους (ασ’το αυτό, πονεμένο θέμα).

 • Το χιούμορ είναι κάτι που σου είναι απαραίτητο γενικά στη καθημερινότητα σου;

Το χιούμορ είναι κάτι που είναι πάρα πολύ παρών μέσα στην καθημερινή μου ζωή και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να λειτουργεί χωρίς αυτό. Οπότε ναι. Μου είναι απαραίτητο.

 • Τι άλλο θα ήθελες να κάνεις σε επαγγελματικό επίπεδο και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! Θα ήθελα να κάνω και τηλεόραση, και κινηματογράφο, και να γράψω και να κάνω και θέατρο...

 • Πώς ήταν η συνεργασία σου με το θέατρο ACΤ;

Τέλεια! Είναι απίστευτα παιδιά και πέρασα τόσο ωραία μαζί τους!

 • Και τι σου άρεσε από τη Πόλη μας, όσο πρόλαβες να την δεις

Τα παλιά σπίτια προς τα πάνω, τα σκαλιά, και λατρεύω το πόσο περπατιέται το κέντρο και όλα τα μικρά καφέ και μπαράκια. Είναι πολύ ωραία πόλη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία