Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 1:42:26μ.μ.
A+ A A-

Γιατί συνεχίζουν να κρίνονται κατάλληλες από το Δημόσιο ιδιωτικές εταιρίες που απέτυχαν ;

Γιατί συνεχίζουν να κρίνονται κατάλληλες από το Δημόσιο ιδιωτικές εταιρίες που απέτυχαν ;

Μπορεί μια ιδιωτική εταιρία μελετών και συμβούλων που αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα ορθό επιστημονικό εύρημα να συνεχίζει να αναλαμβάνει δουλειές από το δημόσιο;
Η ερώτηση μου δεν έχει καμμιά απολύτως νομική νύξη. Νομικά άλλωστε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία ,που πληροί τις νομικές προϋποθέσεις λειτουργίας ,μπορεί να υποβάλλει προτάσεις και προσφορές για οποιονδήποτε δημόσιο διαγωνισμό .
Το ερώτημα που τίθεται ,προσπαθεί να εστιάσει στο κατά πόσο κρίνεται κατάλληλη μια εταιρία να διεκπεραιώνει επιτυχώς το έργο που αναλαμβάνει ,από την στιγμή που κρίνεται επιστημονικά ακατάλληλη .
Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη η εταιρία δημοσκοπήσεων Data rc μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τις κάλπες, σε δημοσκοπική της έρευνα έδινε σαφές προβάδισμα νίκης στην Νέα Δημοκρατία με μια μονάδα διαφορά.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ,με την νίκη του Σύριζα για 7,5 ολόκληρες μονάδες έρχεται να αναδείξει πολλά ερωτηματικά.
Δεν θέλω να πιστέψω και δε το ισχυρίζομαι πως μια μεγάλη και σοβαρή εταιρία όπως η Data Rc ,με πολυετή παρουσία στον χώρο ,προσπάθησε να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα παρουσιάζοντας εσκεμμένα ,''πειραγμένα'' νούμερα. Για να το ισχυριστώ θα πρέπει παράλληλα να είμαι σε θέση να το στοιχειοθετήσω και τέτοια στοιχεία δεν έχω.
Η απόκλιση 9 μονάδων ,όμως, που προέκυψε από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα , γεννά ξεκάθαρα ερωτηματικά για την επιστημονική κατάρτιση και καταλληλότητα της εν λόγω εταιρίας .
Εγώ προσωπικά αν ήμουν δήμαρχος ,ή περιφερειάρχης , ή κατείχα οποιονδήποτε άλλο θεσμικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ,θα απέκλεια ,την συγκεκριμένη εταιρία από κάθε, σχετικό με το αντικείμενο της, διαγωνισμό .
Οι εκλογές πέρασαν και το θέμα των δημοσκοπήσεων δυστυχώς ξεχάστηκε .Το ανασύρουμε απλά και μόνο γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να επιστρέψει στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου .
Προσωπικά ,έχω μάθει ,πως στην υγιή ελεύθερη αγορά (μια ουτοπία) κυριαρχούν στον χώρο δράσης τους ,οι αποδεδειγμένα καλύτερες ,εταιρίες . Οι εταιρίες που αποδεικνύουν ,μέσα από την δουλειά τους, την επιστημονική κατάρτιση και την καταλληλότητα τους .Η Data Rc απέτυχε .Και απέτυχε γιατί στο σημαντικότερο ερευνητικό της έργο ,αυτής των δημοσκοπήσεων είχε 9 εκλογικές μονάδες απόκλιση από την εκτίμηση της.
Κι όμως αυτή η εταιρία κρίνεται ακόμα κατάλληλη να αναλαμβάνει δουλειές από το δημόσιο ,με τελευταίο παράδειγμα την ανάθεση μέσω διαγωνισμού των υπηρεσιών του τηλεφωνικού κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου έναντι 60.000 ευρώ.
Τροφή για σκέψη λοιπόν το σημερινό μας δημοσίευμα. Ούτε να καταγγείλλει επιθυμεί ,ούτε να σπιλώσει .

Συντάκτης : Θάνος Ν.Νασόπουλος 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία