Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 1:42:45μ.μ.
A+ A A-

ΝΟΔΕ και ΟΝΝΕΔ Αχαΐας- Μια ιστορική αναδρομή στο φασιστικό τους παρελθόν

ΝΟΔΕ και ΟΝΝΕΔ Αχαΐας- Μια ιστορική αναδρομή στο φασιστικό τους παρελθόν

Η επιχειρησιακή δράση των ομάδων κρούσης της ΟΝΝΕΔ , για τους Κένταυρους και τους Rangers ο λόγος ,άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους πριν 24 χρόνια στην πόλη της Πάτρας.

Ήταν τότε ,που ο Αβέρωφ, είχε αναλάβει την οργάνωση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ,συντονίζοντας εξτρεμιστικές και φασιστικές δράσεις κατά των κινημάτων και της Αριστεράς.

Στις 8 Ιανουαρίου του 1991 ,μια ομάδα τραμπούκων ,παρακλάδι των τοπικών Κενταύρων , με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ στην Πάτρα ,Γιάννη Καλαμπόκα επιτίθεται με λοστό και δολοφονεί τον καθηγητή και αγωνιστή της Αριστεράς Νίκο Τεμπονέρα στο σχολικό συγκρότημα της Βουδ. Ο Νίκος Τεμπονέρας , φάρος των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων , θα μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα της δεξιάς Αβερωφικής τρομοκρατίας στην Πάτρα.

Δυο χρόνια αργότερα , η τοπική ΟΝΝΕΔ ,όχι μόνο δεν έχει καταδικάσει την δολοφονία ,αλλά αντιθέτως διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τον ''αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα'' με ομιλητή τον σημερινό βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη .

00001

Από θαύμα δεν καταγράφηκαν άλλα θύματα της φασιστικής συμμορίας της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα δεδομένου ότι οι ταμπουκισμοί σε σχολεία ,πανεπιστήμια και χώρους κινητοποιήσεων ήταν καθημερινοί. Επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά της επιχειρησιακής τους δράσης στην Πάτρα ήταν οι επιθέσεις σε εκλογικά περίπτερα της Αριστεράς στην Πλατεία Γεωργίου και η ανακατάληψη σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη .

Ας μιλήσουμε όμως με ονόματα. Από την δολοφονία Τεμπονέρα δυστυχώς το μοναδικό όνομα που συγκρατήσαμε ,ήταν αυτό του δολοφόνου Γιάννη Καλαμπόκα. Υπήρξαν όμως πολλοί περισσότεροι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Μέλη και στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ όπου συγκάλυπταν και συντόνιζαν αυτές τις δράσεις.

Μαζί με τον Καλαμπόκα ,την στιγμή της δολοφονίας ,σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν οι κύριοι Μυλωνάς ,Σπίνος ,Γραμματίκας, Μαραγκός και Γραμματικόπουλος ,όλοι τους ανεξαιρέτως μέλη της τοπικής ΟΝΝΕΔ. 

Ανάμεσα στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Τεμπονέρα είναι και ο τότε νομάρχης Αχαΐας Ταγάρης όπου έχει δώσει το σύνθημα της ανακατάληψης των σχολείων . Καθοριστική συμβολή στις δράσεις των Κενταύρων είχε και το παρακράτος της τοπικής αστυνομίας της Πάτρας ,όπου αφενός σιγοντάρει τις φασιστικές επιθέσεις και αφετέρου προσπαθεί να συγκαλύψει με τον Ταγάρη την δολοφονία Τεμπονέρα. Ανεπιβεβαίωτες μέχρι σήμερα μαρτυρίες ,κάνουν λόγο και για ενίσχυση των τραμπουκισμών από την ίδια την τοπική αστυνομία μέσω ασφαλιτών. Φυσικά σε αυτό το σημείο να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στην προσπάθεια της τοπικής ΝΟΔΕ τότε ,μέσω του προέδρου της ,του Πατρινού δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη , να προσφέρει άσυλο στους δολοφόνους ,που αναζητούσε η αστυνομία μετά την δολοφονία.

Ακόμα και σήμερα ,πρώην και νυν στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ έχουν πάρει το μέρος του Γιάννη Καλαμπόκα με τελευταίο παράδειγμα την  δημόσια υποστήριξη που του παρείχε ο πρώην βουλευτής και νυν στέλεχος της ΝΔ στην Αχαία  Νίκος Παπαδημάτος.

Καλές σχέσεις με τον Καλαμπόκα φαίνεται πως διατηρούσε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θρασύβουλος Μαυρομμάτης ,ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει το εξής «ο Γιάννης ο Καλαμπόκας είναι μια αγωνιστική ΟΝΝΕΔίτικη φυσιογνωμία στο δικό μας χώρο».

Πληθώρα προκλητικών δηλώσεων υπέρ του δολοφόνου Γιάννη Καλαμπόκα έχουν κάνει και άλλα κορυφαία στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ ,όπως ο πρώην Αχαιός υφυπουργός Βασίλης Μπεκίρης .

Όλοι τους σήμερα ανεξαιρέτως ,όσοι βρίσκονται ακόμα εν ζωή , συγκροτούν ή στηρίζουν την ΝΟΔΕ Αχαΐας, η οποία μπορεί να μην έχει πλέον στις τάξεις της ενεργούς τραμπούκους Κένταυρους και Rangers αλλά η μνήμη της φασιστικής της δράσης παραμένει ζώσα .  

To postin έψαξε και βρήκε τα εξώφυλλα δυο ιστορικών πατρινών εφημερίδων της εποχής ,την ημέρα μετά την δολοφονία και την δίκη.

000000001

0000004

Συντάκτης : Θάνος Ν.Νασόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία