Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 1:39:33μ.μ.
A+ A A-

Αληθές...το εθνικόν; - Του Θάνου Ν.Νασόπουλου

Του Θάνου Ν.Νασόπουλου
Διαδικτυακά και λαϊκά δικαστήρια . Εύκολες κουβέντες ,εύκολοι χαρακτηρισμοί. Ανθελληνισμός και πατριωτισμός στο προσκήνιο. Τα πυροδότησε όλα, ο '' εμμονικός ,ιδεοληπτικός και χοντρούλης'' Νίκος Φίλης.
Πάνω σε μια καταγεγραμμένη ιστορική αλήθεια ,αυτή της σφαγής και της εκδίωξης των Ποντίων από τους Νεότουρκους , που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τον ίδιο , ο Νίκος Φίλης έκανε το λάθος να σκεφτεί διαφορετικά και να παραθέσει έναν άλλο νομικό και γλωσσικό όρο.
''Μα τι λέει ο απίστευτος''. '' Αυτός διδάσκει ιστορία στα παιδιά μας ;'' '' Να τον απομακρύνει ο Τσίπρας ''
Έπειτα ανοίξαμε όλοι ένα λεξικό. Ανοίξαμε την βικιπαίδεια , αλλά οι όροι ''γενοκτονία'' και ''εθνοκάθαρση'' ήταν σχεδόν ταυτόσημοι . Δεν μας έκανε ,οπότε μετά ανατρέξαμε στον Μπαμπινιώτη .
'' Να ορίστε δεν είναι ίδιοι'' Η ιστορική μας μνήμη θα παραμείνει ζώσα ,με τον όρο γενοκτονία . Η εθνοκάθαρση είναι πολύ λάιτ ,δεν μπορεί να χωρέσει τον εθνικό μας εγωισμό και την εθνική μας υπεροψία .
Κι όμως, οι δυο όροι είναι σχεδόν ταυτόσημοι. Περιγράφουν με ακρίβεια και οι δυο τον πόνο,τον ξεριζωμό, το αίμα και την προσφυγιά μιας διωκόμενης φυλής. Ο όρος γενοκτονία είναι νομικός ,αυτός της εθνοκάθαρσης όχι. Εμπεριέχεται η γενοκτονία στον όρο της εθνοκάθαρσης . Δεν είναι μια γενοκτονία με καλές προθέσεις η εθνοκάθαρση .
Ας μην δούμε όμως το δέντρο για ακόμα μια φορά. Υπάρχει και το δάσος. Γεννιέται μια ζωντανή ευκαιρία. Η ευκαιρία να μάθουμε να υπηρετούμε υποδειγματικά την ιστορία και την αλήθεια. Σεβόμενοι τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα αλλά και κάθε επιστημονική άποψη ή απόκλιση , ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να διαχειριζόμαστε την ιστορική μας μνήμη ως ένα θέσφατο.
Μεγάλοι ιστορικοί και επιστήμονες ,αναλυτές και παρατηρητές , έφτασαν πλειοψηφικά στο συμπέρασμα ότι η απόλυτη αλήθεια τελικά δεν υπάρχει. Το νόημα κρύβεται στην προσπάθεια να την προσεγγίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.
Φυσικά δεν ισχυρίζομαι πως για να το πετύχουμε θα πρέπει να απορρίψουμε την σφαγή των Ποντίων. Κανείς δεν το έκανε αυτό και θα ήταν ανόητο και ασεβές να το κάνει. Το να αρνηθεί όμως έναν νομικό όρο παραθέτοντας κάποιον άλλον ,αφού βρίσκει πραγματικό νόημα , στα μικρά σημεία που διαφέρουν οι όροι ,είναι αν μη τι άλλο η αρχή για την βαθύτερη εξερεύνηση της αλήθειας.
Και σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να δίνεται τροφή για σκέψη. Το λογοτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού ,το οποίο υπηρέτησαν και δυο μεγάλοι μας ποιητές -για τους οποίους είμαστε εθνικά περήφανοι- ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Οδυσσέας Ελύτης , επέβαλε στην λογοτεχνική σκέψη την απαλλαγή από κάθε αυτολογοκρισία και αισθητικό περιορισμό. Άφησε μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη και ένα Νόμπελ λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Κάποιοι επιλέγουν να εκμεταλλευτούν την πνευματική παρακαταθήκη και κάποιοι απλά να γιγαντώσουν τον μύθο της εθνικής τους κυριαρχίας επιδεικνύοντας το Νόμπελ.
Είναι ανησυχητικό φαινόμενο το λιντσάρισμα κάθε αντίθετης άποψης,από την στιγμή που η άποψη αυτή δεν είναι ούτε ασεβής ούτε ιστορικά ανεδαφική.
Δεν θα γιγαντώσουμε την ιστορία μας ,εάν υπηρετούμε το εθνικόν ως αληθές. Αντίθετα ,έτσι, κάποια στιγμή και η ιστορία και το μέλλον θα μας γυρίσουν την πλάτη.
Υ.Γ Οι εθνοκαθάρσεις που έκανε κατά καιρούς η Ελλάδα ,πρέπει να συζητηθούν και να εξερευνηθεί ο βαθμός που προσεγγίζουν την γενοκτονία , ή ως αντεθνικό είναι και αναληθές ;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία