Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 1:39:52μ.μ.
A+ A A-

Να μην φοβηθούμε τη ρήξη ,αν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν - Του Θάνου Ν.Νασόπουλου

Του Θάνου Ν.Νασόπουλου

Και ενώ η κυβέρνηση ,με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , βρίσκεται στη Ρίγα για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων ,οι πιέσεις για συμφωνία ή ρήξη , εσωκομματικά και εξωκομματικά εντείνονται .

Η μια άποψη είναι αυτή που υποστηρίζει ότι ακόμα και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την ρήξη και η άλλη άποψη ότι η ρήξη και η στάση πληρωμών ,μια εξέλιξη που πιθανώς να δρομολογήσει και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είναι μονόδρομος.

Το στενάχωρο και με τις δυο απόψεις είναι ότι τίθενται εξίσου δογματικά . Γιατί δογματισμός είναι να υποστηρίζεις την άνευ όρων αποδοχή μιας συμφωνίας για να παραμείνεις στην Ευρώπη ,όπως επίσης και την άνευ όρων απόρριψη της .

Και δεν θα ασχοληθώ φυσικά με την άποψη που διατυπώνουν τα κόμματα της διαπλοκής και του ευρωμονόδρομου γιατί σε αυτή την περίπτωση πίσω από την απόλυτη στάση τους κρύβονται μονάχα συμφέροντα . Θα μπω όμως στην διαδικασία να αναλύσω τον εσωκομματικό διχασμό γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Προεκλογικά ο Σύριζα υποσχόταν την παραμονή στην Ε.Ε και την Ευρωζώνη , διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως η συμφωνία που θα επιτύχει θα εγγυάται την επιστροφή στην ανάπτυξη τερματίζοντας παράλληλα τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων συμφωνιών. 

Η βεβαιότητα που εξέφρασε ο Σύριζα προεκλογικά για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι και το μοναδικό λάθος που οφείλουμε να του χρεώσουμε σήμερα. Μπορείς να διαβεβαιώσεις τον κόσμο πως είσαι η Αριστερά που προσανατολίζεται ,μόνον ευρωπαικά, δεν μπορείς όμως να τον διαβεβαιώσεις ,εκ των προτέρων, για την επιτυχία του εγχειρήματος σου. Ειδικά δε σε μια Ευρώπη που προσανατολίζεται ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερα.

Αν καταφέρεις να πετύχεις μια συμφωνία ,αμοιβαία επωφελή, η οποία θα σου επιτρέψει να εφαρμόσεις το προεκλογικό σου πρόγραμμα τότε σίγουρα θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη. Αξιολογώντας βέβαια την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτή η νίκη δεν θα έχει έρθει με την ευκολία που διατυμπάνιζες (και εδώ εντοπίζεται και το σφάλμα σου)

Αν όμως η στάση της Ευρώπης παραμείνει αδιάλλακτη και η όποια συμφωνία σου προταθεί κινείται στην ίδια μνημονιακή και υφεσιακή λογική με τις προηγούμενες πρέπει να πάρεις μια μεγάλη απόφαση .

Πρέπει να αποφασίσεις ποια Αριστερά είσαι. Είσαι η Αριστερά που τόσο πολύ πιστεύει στην ιδέα της Ε.Ε ,που είναι έτοιμη να κάνει πίσω σε θεμελιακές της αρχές ;

Προσωπικά θεωρώ πως αξιακά η Αριστερά δεν πρέπει να προσανατολίζεται με όρους μονόδρομου. Μονόδρομος για την Αριστερά ήταν ,είναι και θα είναι η πρόοδος και η ευημερία της εργατικής τάξης. Αν εκτιμάς πως την προκειμένη στιγμή θα επιτευχθεί στην Ευρώπη τότε ναι . Αν όμως ο μόνος τρόπος να το καταφέρεις είναι η ρήξη ή η επίκληση της ώστε να πετύχεις την συμφωνία που θες, πρέπει να την τολμήσεις. Αρκεί βέβαια να είσαι έτοιμος να παίξεις σωστά αυτό το χαρτί. 

Γιατί για να παίξεις ,όπως υποστηρίζεις, το χαρτί της ρήξης με στόχο να καταφέρεις εκβιαστικά μια καλή συμφωνία θα πρέπει να έχεις ζυγίσει δυο παραμέτρους . Η πρώτη είναι ,το κατά πόσο , θα φοβηθούν τη ρήξη οι εταίροι σου. Αν εκτιμάς ή ξέρεις πως η ρήξη θα είναι καταστροφική για αυτούς έχει καλώς. Εδώ όμως πρέπει να εξετάσεις και την δεύτερη παράμετρο. Σε περίπτωση που εν τέλει δεν είναι καταστροφική για αυτούς ,πρέπει να γνωρίζεις αν είναι καταστροφική για σένα. Πρέπει εν ολίγοις το χαρτί που παίζεις να τον γνωρίζεις καλά. Διαφορετικά αντιστρέφεται. Και γίνεται από χαρτί σου, χαρτί των εταίρων σου. 

Αυτό που δυστυχώς φοβάμαι είναι ότι αυτό το χαρτί το παίξαμε επιπόλαια. Όχι γιατί η ρήξη είναι καταστροφική. Αλλά γιατί δεν είχαμε σχέδιο για τη ρήξη . Και εκεί ,κατά την ταπεινή μου άποψη, οφείλεται και η μη επίτευξη της συμφωνίας έως τώρα . Φοβάμαι πως όταν φτάνεις τέλη Μάη ,λίγες μέρες πριν τελειώσουν τα ταμειακά σου διαθέσιμα , είναι περιορισμένες οι δυνατότητες μιας καλής συμφωνίας. Ειδικά δε από τη στιγμή που δεν έχεις προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Προσωπικά , θα παρακολουθήσω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της Κ.Ε σήμερα και αύριο . Δεν είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συμφωνίας ,έχω όμως προσωπικά τεράστια εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα και την Κ.Ε στο σύνολο της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία