Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 1:41:10μ.μ.
A+ A A-

Όταν η ιστορία δεν είναι ευγενική μαζί σου τότε οφείλεις να την γράψεις εσύ ο ίδιος- Του Θάνου Ν.Νασόπουλου

Του Θάνου Ν.Νασόπουλου εκδότη της εφημερίδας Η Πρόταση ,αρχισυντάκτη του Postin.gr 

Εμφανώς συγκινημένος και δακρυσμένος έκλεισε την χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Έπειτα από δυο βδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων , πολλαπλών και καθημερινών συναντήσεων με τα νεοφιλελεύθερα αρπαχτικά της Ε.Ε αλλά και τους προσκυνημένους ‘’ηγέτες΄΄ των Ευρωπαϊκών χωρών το αποτέλεσμα είχε αρνητικό πρόσημο. Μέρκελ και Ε.Ε δείχνουν αμετακίνητοι από το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα εξόντωσης των λαών χωρίς παράλληλα να συζητούν καν την βελτίωση του. Λογικό ,με τον βρικόλακα δεν διαπραγματεύεσαι ποτέ για το πόσο αίμα θα σου ρουφήξει. Σου ρουφάει πάντα τόσο ,όσο χρειάζεται για να χορτάσει.
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης συνολικά ,οι πράξεις συμβολισμού των πρώτων ημερών αλλά και τα πρώτα όχι που ακούσαμε να βγαίνουν από τα χείλη πρωθυπουργού και υπουργών , είναι γεγονός πως μας σήκωσαν λίγο ψηλότερα. Καταφέραμε να επανακτήσουμε λίγη από την χαμένη μας αξιοπρέπεια ακούγοντας τον πρωθυπουργό μας να δηλώνει πως είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού και πως δεν διαπραγματεύεται την εξαθλίωση του .
Ήταν γραφτό ο πρώτος Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός , ένας άεργος νέος και πρόεδρος δεκαπενταμελούς όπως λένε κάποιοι με προφανή διάθεση να τον θίξουν, να διδάξει στην πολιτική σκηνή αυτής της χώρας τι σημαίνει αξιοπρέπεια ,μαγκιά και συνέπεια.
Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν απλές διαπιστώσεις . Οι διαπιστώσεις όμως αυτές είναι χρήσιμες στην εύρεση μιας απάντησης στο δίλλημα των ημερών. Εξαθλίωση και υποταγή ή ρήξη με τη σαπίλα; Με την Ε.Ε των μονοπωλίων και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ή με τον Ελληνικό λαό κυρίαρχο ;
Είναι γεγονός πως η εντολή που πήρε ο Σύριζα από τον ελληνικό λαό πριν από δυο εβδομάδες ,ήταν η σκληρή διαπραγμάτευση και η επανάκτηση της αξιοπρέπειας του, όχι όμως με κάθε θυσία . Και ο Σύριζα αντιστοίχως αυτό υποσχόταν προεκλογικά. Και αυτό προσπαθεί να κάνει και μετεκλογικά .Να βρει μια πραγματικά βιώσιμη λύση τερματίζοντας παράλληλα ,την εξοντωτική για τον λαό, λιτότητα σε ένα σταθερό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Το μήνυμα που έστειλαν όμως Ε.Ε και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν η αδιάλλακτη στάση τους στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσής αλλά και του τερματισμού της λιτότητας. Και αυτή είναι δυστυχώς και η πραγματικότητα στην Ε.Ε
Μια Ε.Ε που προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων , αντί για τα συμφέροντα των λαών , μια Ε.Ε που παραμένει πιστή στο ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα , μια Ε.Ε που αρνείται να εστιάσει στην ουσία και τα πραγματικά αίτια της κρίσηςμετακυλίοντας τα βάρη στις πλάτες της μικρής και της μεσαίας τάξης. Μια Ε.Ε που δουλεύει υπό την ηγεμονία της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, μιας Γερμανίας που από 100 χρόνια ιστορίας δεν κατάφερε να μάθει απολύτως τίποτα.
Και αν απέμεινε κάποια ελπίδα στον Σύριζα ,αυτή είναι η σταδιακή αλλαγή συσχετισμών εντός της Ε.Ε που πιθανώς να φέρει η επερχόμενη εκλογή του Podemosστην Ισπανία.
Τότε ναι , η Ισπανία θα γίνει ένας πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας κατά του νεοφιλελευθερισμού και της Γερμανοκρατούμενης Ε.Ε συν του ότι θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο πολιτικών αλλαγών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ,κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου. (Ιταλία ,Πορτογαλία)
Αυτό όμως είναι κάτι που το γνωρίζει καλά η Ε.Ε και προσπαθεί να το αποφύγει. Πως; Με την στάση που κρατάει αυτή τη στιγμή υποχρεώνοντας έτσι την Ελλάδα και τον Σύριζα είτε σε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα είτε τελικά στην έξοδο από την Ε.Ε . Το οικονομικό κόστος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας παρότι μεγάλο δεν μοιάζει ικανό να τους εμποδίσει από το να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί στην προσπάθεια τους να προστατέψουν το ακραίο νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα τους.
Σε περίπτωση που ο Σύριζα υποκύψει στις πιέσεις των αρπαχτικών τότε το εγχείρημα του Σύριζα θα έχει αποτύχει ,στέλνοντας παράλληλα στο ψυγείο και το αντίστοιχο ισπανικό . Η νεοφιλελεύθερη Ε.Ε θα ευημερήσει και τα μονοπώλια θα συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ευημερία όμως αυτή κάποια στιγμή θα τερματιστεί . Και θα την τερματίσει το φάντασμα του νεοναζισμού που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη . Δεν ξέρω αν σε αυτή την περίπτωση η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα , αλλά υπάρχει κάποιος που να θέλει να το διαπιστώσει;
Το κατερρέον οικοδόμημα της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης στην προσπάθεια του να διασώσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ,αν δεν καταφέρει να ενσωματώσει την Ελλάδα και τον Σύριζα τότε θα τον αποβάλλει . Είναι ένα τεράστιο ρίσκο ,αλλά είναι το τελευταίο τους χαρτί.
Σε κάθε περίπτωση η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι προ των πυλών.
Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, δυο εβδομάδες πριν, οδήγησε τον Σύριζα και την Αριστερά σε μια ιστορική νίκη. Κάθε ιστορική νίκη όμως χρειάζεται και μια αντίστοιχα ιστορική πορεία .Και αυτή η πορεία ,είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ, πρέπει να χαραχθεί μακριά από τους δρόμους της αναξιοπρέπειας και του νεοφιλελευθερισμού της Ε.Ε ,όπως την μάθαμε μέχρι σήμερα .
Παραφράζοντας λίγο τα λόγια του Τσώρτσιλ , για να κλείσω, όταν η ιστορία δεν είναι ευγενική μαζί σου ,τότε πρέπει να την γράψεις εσύ ο ίδιος…

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία